Αφήστε αυτούς που ονειρεύονται και ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 2 Μαϊου 2012

ωρα: 18:30 Ελ. Βενιζέλου 1, Παπάγου

Εισήγηση: Δρ. Στυλιανός Βαλσαμίδης

Αφήστε αυτούς, που ονειρεύονται.

Ξυπνήστε, αυτούς που κοιμούνται.

Προτίμησα σαν θέμα της φετινής μου ομιλίας να ασχοληθώ με μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας καταναλωτικής, αχόρταγης, μαθημένης στην απληστία και στον εγωισμό.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι υπάρχουν πολλοί, που ονειρεύονται σ΄ αυτή τη χώρα, θέλουν να βοηθήσουν, θέλουν να θυσιασθούν για καλύτερο παρόν και μέλλον και υπάρχουν εξίσου πολλοί, που κοιμούνται, περιμένοντας κάποιον ή κάποιους να τους ξυπνήσουν, να τους εμπνεύσουν, να τους κινητοποιήσουν.

Οι δύο αυτές κατηγορίες, που αποτελούν τη μεγάλη σιωπηλή μάζα, αφήσανε και αφήνουν μειοψηφίες να κυβερνούν και να παριστάνουν τους σωτήρες με τη δύναμη των ανοήτων, που τους ακολουθούν.

Ο καθηγητής φιλοσοφίας Στέλιος Ράμφος λέει, ότι μας κυβερνούν καλλιεργώντας το φόβο και έχοντας θαυμάσια γνώση της ψυχολογίας του όχλου. Θα μου επιτρέψει ο κ. καθηγητής να συμπληρώσω, ότι, κατά τη γνώμη μου, μας κυβερνούν καλλιεργώντας το φόβο, την ενοχή και το διχασμό.

Ύπνος χωρίς όνειρα είναι ίσος με θάνατο χωρίς ελπίδα ζωής. Βλέποντας κινήσεις, για να ξυπνήσουν, όσοι κοιμούνται, χαίρομαι αφάνταστα.

Οι γονείς μας πάλεψαν άγρια, θυσίασαν ζωές στους πολέμους, μας φέρανε στις πολυκατοικίες. Εμείς έπρεπε να πάμε τα παιδιά μας στο ρετιρέ με δικές μας θυσίες. Δυστυχώς…. τα κατεβάσαμε στο υπόγειο….

Στον αγώνα να ξυπνήσεις αυτούς, που κοιμούνται, αναλώνεις πολλές δυνάμεις, έχεις πολλές απογοητεύσεις ακόμα και από ανθρώπους της στενής οικογενειακής ομάδας, αλλά πολύ περισσότερο βέβαια από νεαρά άτομα, που έχουν άλλα πρότυπα, και το χάσμα των γενεών δε μας επιτρέπει εύκολα να έχουμε συναντίληψη των γεγονότων. Τα παιδιά, που μεγάλωσαν στην εποχή μας, είδαν τόσες αλλαγές, τόσο ψέμα, τόσες ανακατατάξεις, τόση παγκόσμια βία, που έχασαν την πίστη στις πατροπαράδοτες ιδέες και αξίες.

Η χώρα ξαφνικά δέχτηκε σοκ μεγαλύτερο και από το αν ξεσπούσε πόλεμος. Έπεσε παντού στη χώρα βουβή απόγνωση, είπε ο καθηγητής Γεώργιος Γραμματικάκης.

Η ψυχή αυτού του τόπου είναι σήμερα άρρωστη. Το τι θα έλθει να συνταράξει τη ζωή των Ελλήνων ακόμα δεν το ξέρουμε. Ζούμε εδώ και δύο χρόνια μια διαρκή έκπληξη. Είναι ένα διαρκές καρκίνωμα. Ο καρκίνος οφείλεται, στο ότι χάνεται κεντρικά η έννοια της ολότητας και αρχίζουν να ξεφεύγουν κύτταρα προς άναρχη ανάπτυξη.

Σε εφημερίδα του Αμαρουσίου διάβασα ένα ποίημα του Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν. Μέσα στα άλλα λέει : “Το έθνος να λυπάστε, αν τρώει ψωμί, αλλά όχι από τη σοδειά του. Αν πίνει κρασί, αλλά όχι από τα πατητήρια του.

Το έθνος να λυπάστε, που έχει αλεπού για πολιτικό και απατεώνα για φιλόσοφο.

 

Το έθνος να λυπάστε, που έχει σοφούς ανθρώπους από χρόνια βουβαμένους”….

Φυλάξου όμως από την οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου. Μπορεί να βάλει μπουρλότο παντού. Το αίμα της νειότης, λέει ο Σαίξπηρ, δεν ανάβει τόσο αψύ, όσο, όταν ξυπνάει η σοβαρότητα σαν την τσιμπήσουν στα ευαίσθητα σημεία της

Η μελαγχολία και η μιζέρια δεν είναι ελκυστική σε κανένα, ιδίως στα νειάτα. Να είσαι, λοιπόν, φωτιά κι όχι η πεταλούδα γύρω από τη φωτιά.

Πρώτα χρειάζεται κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος. Όπως συμβαίνει σε κάθε τι, που έρχεται απότομα, στην αρχή επικρατεί τρόμος. Μετά έρχεται ο θυμός, ακολουθούν τα παζάρια για διατήρηση, όσο το δυνατόν, από τα περίφημα κεκτημένα, έρχεται η μελαγχολία και τέλος η αποδοχή της νέας κατάστασης. Κατανοώντας όμως το πρόβλημα βρίσκει η ψυχή τη δύναμη να βάλει μπροστά και πάλι τους αναπτυξιακούς παράγοντες.

Πρέπει να κινηθούμε, όπως είπε ο Παναγιώτης Γεννηματάς το Δεκέμβριο του 2010 και να βρούμε, να ορίσουμε, έναν μπούσουλα σαν χώρα, τι Θέλουμε, πού Πάμε και να πάρουμε Μέτρα Εθνικής Φαντασίας.

Έναν αναπροσανατολισμό για την πατρίδα των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, του 1821, του 1940…. Για την πατρίδα, που μας πληγώνει όλους και μας τραβάει σαν μαγνήτης, όταν φεύγουμε από κοντά της.

Ο καθηγητής της Νευρολογίας Δημήτρης Βασιλόπουλος στην τηλεόραση, όταν τον ρωτήσανε - τι να κάνουμε, που μας σπάζουν τα νεύρα καθημερινά, είπε περίπου τα εξής :

- Να μαζέψεις τον εαυτό σου και Να δεις τι θα κάνεις.

- Να πιστεύεις λιγότερο στις σειρήνες και Να σκέφτεσαι περισσότερο.

- Να αυξηθεί η αλληλεγγύη και Να διορθωθεί η οικογένεια.

- Να τονωθεί η παρέα.

- Να γυρίσεις στις ρίζες σου και Να βρεις το Θεό σου. Ο τόπος έχει ισχυρές παραδόσεις. Η πατρίδα έζησε και άλλες φορές έτσι. Η ιστορία διδάσκει.

Μη ξεχνάμε Τη δύναμη της καλοσύνης,

Την επιτυχία της υπομονής,

Την επίδραση του παραδείγματος

Την εκτέλεση του καθήκοντος.

Στις ομιλίες μου δεν ξεχνώ πάντα να αναφέρω μια μαντινάδα, που με εκφράζει πλήρως:

Εγώ θα κάνω όνειρα

Κι αληθινά ας μη γίνουν

Αρκεί, που επροσπάθησα,

Όνειρα να μην μείνουν…

Δρ Στυλιανός Χ. Βαλσαμίδης

Πλαστικός Χειρουργός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ ΙΣΙΓΟΝΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 11/05/1948

 

ΣΠΟΥΔΕΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

 

- Απολυτήριο Λυκείου με άριστα 19 και 3/11.

- Εισήχθη ( Πρώτος σε όλη την Ελλάδα μετά από εξετάσεις ακαδημαϊκού απολυτηρίου) το1966-1967 στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

- Πτυχίο το 1972 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με λίαν καλώς 8.

- Υπηρέτησε 31 μήνες στο Στρατό.

- Μετά την υπηρεσία υπαίθρου πήρε την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού.

- Το 1983 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με άριστα. Η διατριβή του ήταν πειραματική σε σκυλιά πάνω σε δική του μέθοδό για κάλυψη οπών του εντερικού σωλήνα με γειτονική εντερική έλικα.

- Ακολούθησε η δεύτερη ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής.

- Υπήρξε επιμελητής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών.

- Συνδικαλιστής του Ιατρικού χώρου ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς) , ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) και στην Ένωση Εξωνοσοκομειακών Ιατρών Αττικής.

 

 

- Μέλος και ιδρυτής επιστημονικών ινστιτούτων, εταιρειών και κοινωφελών συλλόγων και ταμίας για τα έτη 1992-1996 στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής , Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

- Συνέγραψε και παρουσίασε σε Ελληνικά, Διεθνή και Παγκόσμια Συνέδρια πάνω από εκατό επιστημονικές εργασίες και απέσπασε πρώτα βραβεία και επαίνους.

- Μετέφρασε και εξέδωσε με συνεργάτες του στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο του Καναδού Ιατρού Peter Hanson « η χαρά του stress ».

 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ :

Ελεύθερος επαγγελματίας – Πλαστικός και Αισθητικός Χειρουργός.

 

Είναι έγγαμος με την Αικατερίνη το γένος Αποστολο-πούλου και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο καιρός

Διαφήμιση