Σύγχρονα Προβλήματα Ανδρικής Γονιμότητας

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15 Φεβρουαρίου 2012

ωρα: 18:30 Ελ. Βενιζέλου 1, Παπάγου

Εισήγηση: Δρ. Ευστάθιος Νικολαρόπουλος

Η διάλεξη απαρτίζεται από 3 θεματικές ενότητες:

1- Γονιμότητα του ανδρός

Περιγράφονται τα θεμελιώδη όργανα του ανδρός, ο ρόλος και η λειτουργία τους. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε προβλήματα της ανδρικής γονιμότητας, όπως αυξημένα ποσοστά καρκίνου των όρχεων και καρκίνου του προστάτη, δυσλειτουργία όρχεων με σημαντικό αποτέλεσμα την πτώση των χαρακτηριστικών του σπέρματος ακόμα και σε νεαρούς άνδρες, η οποία απεκαλύφθη τις δύο τελευταίες δεκαετίες (από το 1992) και υπόκειται σε γεωγραφική ανισοκατανομή.

2- Περιβαλλοντικά προβλήματα και γονιμότητα

Γίνεται αναφορά σε μεγάλα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, π.χ. φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος, όξινη βροχή, απελευθέρωση στο περιβάλλον χιλιάδων χημικών ενώσεων με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία και την γονιμότητα. Ειδικότερα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες ενώσεις που βλάπτουν τη γονιμότητα, όπως:

α) Διφαινόλη-Α (περιέχεται στα πολυκαρβονικά πλαστικά). Μόλις πριν από 1-2 χρόνια βγήκε οδηγία της Ε.Ε. για απαγόρευση της ένωσης στα είδη βρεφικής φροντίδας.

β) Διοξίνες (καρκινογόνες ουσίες, παραπροϊόντα καύσης πλαστικών σε βιομηχανίες). Εμπεριέχονται σε έλαια-λίπη-γράσα, τα οποία ορισμένες φορές ανεξέλεγκτα χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές. Θα γίνει αναφορά σε σχετικά διατροφικά σκάνδαλα.

γ) Γεωργικά φάρμακα, π.χ. DDT, ατραζίνη. Η τελευταία προκαλεί αλλαγή φύλου στα ζώα, απαρρενοποίηση και έναρξη ερμαφροδιτισμού, καθώς και πτώση των χαρακτηριστικών του σπέρματος.

δ) Ενώσεις φθαλικού οξέος. Περιέχονται στα πλαστικά (παιδικά παιχνίδια), αλλά και σε πολλά καλλυντικά (κρέμες, λοσιόν, αρώματα). Οι ενώσεις αυτές είναι τοξικές για το αρσενικό έμβρυο και προκαλούν υπογοναδισμό. Σχετικές έρευνες είχαν αρχίσει από το 2000 και μόλις το 2010 απαγορεύτηκε η χρήση ορισμένων φθαλικών ενώσεων με οδηγία της Ε.Ε. Οι ενώσεις του φθαλικού οξέος λόγω του μικρού μεγέθους τους διαπερνούν τον πλακούντα των εγκύων, όταν εκείνες χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα καλλυντικά που τις περιέχουν, και μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος των εμβρύων.

Ειδική αναφορά θα γίνει στα προβλήματα γονιμότητας σε συνάρτηση με το σημερινό τρόπο ζωής και τα προβλήματα του (κάπνισμα, αλκοολισμός, ναρκωτικά).

3- Διάγνωση και θεραπείες ανδρικής γονιμότητας. (Προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά και τεκνοποίηση παρά τον ελαττωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ:

Ο δρ. Ευστάθιος Νικολαρόπουλος είναι βιολόγος-κλινικός εμβρυολόγος. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο οποίο υπήρξε υπότροφος (1988). Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο εργάσθηκε και εξειδικεύθηκε στη διάγνωση και θεραπεία της ανθρώπινης υπογονιμότητας σε πρωτοπόρα Ερευνητικά Ινστιτούτα και Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής των Η.Π.Α. (W. Alton Jones Cell Science Center, Lake Placid, N.Y.; The Center for Human Reproduction, Chicago, IL.; Jones Institute for Reproductive Medicine, Norfolk, VA., 1988-1992).

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ανέλαβε την οργάνωση και λειτουργία των Εργαστηρίων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ιδιωτικό κέντρο, καθώς και στο Μαιευτήριο «ΙΑΣΩ». Παράλληλα, ανέπτυξε συνεργασία με πρωτοπόρους επιστήμονες σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα, η οποία εξελίχθηκε στη δημιουργία του Ινστιτούτου «IVF (In Vitro Fertilization) AND GENETICS» (1997), στο Εργαστήριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του οποίου είναι μέχρι σήμερα διευθυντής. Μεταξύ των επιτευγμάτων της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου, ξεχωριστή θέση κατέχει η γονιμοποίηση ωαρίων με ακίνητα σπερματοζωάρια, μετά από βιοψία όρχεως, και ο επιτυχής τοκετός. Το επίτευγμα ανακοινώθηκε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και στα ΜΜΕ (1997).

Ο δρ. Νικολαρόπουλος έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά σεμινάρια, που αφορούν νέες μεθόδους για τη θεραπεία της ανθρώπινης υπογονιμότητας, και για τον ίδιο σκοπό έχει επισκεφθεί μεγάλα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Αγγλία (Hammersmith, London; Bourn Hall Clinic, Cambridge). Το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο αποτυπώνεται σε άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή βιβλία, όπως και σε ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Senior Clinical Embryologist από τη European Society of Human Reproduction and Embryology (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, 2008).

Η αύξηση των προβλημάτων γονιμότητας στην εποχή μας τον ώθησε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην αναζήτηση και μελέτη των πιθανών αιτίων, ιδίως μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων και των συγχρόνων συνηθειών ζωής. Προς ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ζήτημα αυτό, αλλά και με άλλα θέματα της ειδικότητάς του, συμμετέχει ως ομιλητής σε Ανοικτά Πανεπιστήμια, Επιμορφωτικές Εταιρείες, Συλλόγους, καθώς και στα ΜΜΕ.

Ο καιρός

Διαφήμιση