Εκφοβισμός και βία στο δημοτικό σχολείο μεταξύ των μαθητών: αιτίες, επιπτώσεις, αντιμετώπιση

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Παπάγου σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Εκφοβισμός και βία στο δημοτικό σχολείο μεταξύ των μαθητών: αιτίες, επιπτώσεις, αντιμετώπιση» την Τετάρτη 23.03.2011 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

 

Ο εκφοβισμός – θυματοποίηση μαθητών από συμμαθητές τους αποτελεί μορφή βίας και επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στο σχολείο με σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές άμεσες ή έμμεσες, όπως αποκλεισμός από την ομάδα (κοινωνικός εκφοβισμός), διάδοση φημών (λεκτικός εκφοβισμός), χτυπήματα (σωματικός εκφοβισμός).

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και νέους με ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα. Στηρίζει την κοινωνική, θεραπευτική και παιδαγωγική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων μέσα από τις υπηρεσίες του Ξενώνα Φροντίδας Παιδιών «ΜΕΛΙΑ», του Κέντρου Ημέρας Εφήβων «ΩΡΙΩΝΑΣ» και δυο Τηλεφωνικών Συμβουλευτικών Γραμμών για θέματα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Γραμμή Στήριξης 116 111 για παιδιά και εφήβους – Γραμμή Σύνδεσμος 801 1177 για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

«Ο εκφοβισμός και η βία μεταξύ των μαθητών: απόψεις μαθητών και εκπαιδευτικών»

Ασημόπουλος Χ., PhD Επικ. Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας

«Προγράμματα και παρεμβάσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση της βίας στο δημοτικό σχολείο»

Χατζηπέμου Θ., MSc Ειδικός Παιδαγωγός

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε και να μοιραστούμε προβληματισμούς.

 

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

Γιαννόπουλος Κώστας                                                Ξανθάκη Μαργαρίτα

Ο καιρός

Διαφήμιση