Εκλογές 2010: Το κοινωνικό Χρίσμα ισχυρότερο του κομματικού όσο ποτέ άλλοτε

Στο νέο Δήμο Παπάγου-Χολαργού πολύς λόγος γίνεται για το ποιοι από τους υποψηφίους δημάρχους είναι...οι "καθαρόαιμοι" εκπρόσωποι των κομμάτων.

Αλήθεια, δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τα ζητούμενα της κοινωνίας;

Σήμερα πλέον - όσο ποτέ άλλοτε - πιστεύουμε ότι η πλάστιγκα των τοπικών κοινωνιών γέρνει πρός τους ειλικρινείς, τίμιους και ικανούς, αδιαφορόντας για το "βάρος" των κομματικών χρισμάτων.

Ακολουθεί απόσπασμα από το άρθρο του συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Ν. Δήμου, που δημοσιεύθηκε πριν από χρόνια στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ".

 "Μεγάλη εταιρεία ζητάει γραμματέα διευθύνσεως. Απαραίτητα προσόντα: Γραφομηχανή ελληνική-λατινική, δύο ξένες γλώσσες, γνώσεις Η/Υ, αρχειοθέτησης - και φυσικά- προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση.

Έρχονται αρκετές υποψήφιες, εξετάζονται, καμία δεν είναι τέλεια. Ξεχωρίζουν τρεις.

Η πρώτη ξέρει άριστα γλώσσες, αλλά υστερεί στη γραφομηχανή. Η άλλη είναι εκπληκτική στην οργάνωση αρχείου, όμως τα αγγλικά της είναι μετριότατα. Η τρίτη είναι πιο πεπειραμένη, αλλά δεν ξέρει από νέα οργανωτικά συστήματα.

gampesΠοιά κερδίζει τη θέση;

Απάντηση (στο ανέκδοτο): Αυτή που έχει τις ωραιότερες γάμπες. (Και στη Δημαρχία: αυτός που έχει την κομματική στήριξη!)

Τι χρειαζόμαστε για τις πόλεις μας;

Έναν καλό γενικό διευθυντή, έναν μάνατζερ που να έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να οργανώσει και να διοικήσει έναν από τους πιο σύνθετους θεσμούς (Γιατί η διοίκηση μιας πόλης είναι πιο δύσκολη από μια επιχείρηση). Και τι εκλέγουμε; Τις ωραιότερες γάμπες! Ή την κομματική τοποθέτηση. Κριτήρια εξίσου άσχετα με το αντικείμενο της δουλειάς.

Στο Θεό σας - θα διαλέγατε με αυτόν τον τρόπο τον γιατρό που θα σας θεραπεύσει, τον πιλότο που θα σας μεταφέρει, τον δικηγόρο που θα σας υπερασπιστεί; Όχι βέβαια!!

Ε! Τότε γιατί αποφασίζετε έτσι για τους ανθρώπους που θα κάνουν κουμάντο στο περιβάλλον σας, στη γειτονιά σας;

Ε, λοιπόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πληρώνει και αυτή το φόρο της κομματικοποίησης. Εκείνη που, πάνω από όλα, έπρεπε να είναι ανεξάρτητη και αυτοδύναμη - μήτε τοπική είναι πια, μήτε αυτοδιοίκηση!

Οι υποσχέσεις της είναι μόνο στα λόγια. Κεντρική Ετεροδιοίκηση - αυτό θα έπρεπε να είναι το όνομά της.

...(και το άρθρο καταλήγει)...

Γιατί αν θέλουμε να επιζήσουμε, κάποτε θα πρέπει να γυρίσουμε υποχρεωτικά στην αξιοκρατεία"

Ο καιρός

Διαφήμιση