Ποια είναι η οικονομική κατάσταση των Δήμων Παπάγου και Χολαργού;

Στις αρχές Οκτωβρίου 2010, η 360news.gr απέστειλε στον Δήμαρχο Χολαργού κ. Δημήτρη Νικολάου το ακόλουθο έγγραφο στο οποίο υπήρχε το εξής ερώτημα:

"Κατ΄ αρχήν σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στους στόχους σας. Στη συνέχεια επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε την τιμή και χαρά να είμαστε δημιουργοί της πρώτης ηλεκτρονικής εφημερίδας Παπάγου- Χολαργού με τίτλο : «360° news Παπάγου – Χολαργού»

Σε λίγες ημέρες θα είμαστε στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.360news.gr
Με στόχο την καθαρά αντικειμενική αντίληψη που βασίζεται αποκλειστικά στις απαντήσεις που θα δοθούν, «ανεβάζουμε» διάλογο υποβάλλοντας ερωτήματα στους Υποψηφίους Δημάρχους, προβάλλοντας τις απαντήσεις τους, ακέραιες, με αυστηρή αντικειμενικότητα, χωρίς σχολιασμούς και κυρίως με ανεξάρτητη θέση.
Παρακαλούμε για την ταχύτερη – κατά το δυνατόν – απάντησή σας, δεδομένου ότι στην πρώτη ανάρτηση της ύλης, σχετικά - με τα Δημοτικά θέματα – θα υπάρχουν οι συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους Υποψηφίους Δημάρχους.
Το ερώτημα που σας απευθύνουμε είναι : 
Ποιο είναι συγκεκριμένα το οικονομικό χρέος του Δήμου Χολαργού σήμερα, πως προέκυψε και ποιους στόχους αποπληρωμής του έχετε;
Ευελπιστούμε για τη θετική ανταπόκριση σας και την μελλοντική συνεισφορά σας σε παραγωγικό διάλογο υπέρ των πολιτών."

Ο κ. Δημήτρης Νικολάου, ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα συνεισφοράς για παραγωγικό διάλογο και ενημέρωση υπέρ των πολιτών, μας απάντησε:

"Ο Δήμος Χολαργού έχει ανακοινώσει με επίσημο, έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας το χρέος του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ανέρχεται στο ποσό των 7 εκ. 600 χιλιάδες Ευρώ και δεν έχει προβεί σε κανένα δάνειο από άλλες  τράπεζες εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έχουμε επίσης χρέος προς τους πιστωτές μας 900.000 ευρώ, όπως αυτό επισήμως καταγράφεται στον επίσημο προϋπολογισμό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Τα στοιχεία αυτά έχουν δοθεί ιδιοχείρως προς το Δήμαρχο Παπάγου και τους συνεργάτες του όπως και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του Δήμου Χολαργού.

Το στοιχεία αυτά είναι επίσημα καταγεγραμμένα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Εξάλλου είναι στή διάθεση του καθενός να τα ελέγξει.

Το χρέος του Δήμου Χολαργού στο Ταμείο Παρακαταθηκών αποπληρώνεται ανελλιπώς κάθε μήνα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), το οποίο είναι το τακτικό έσοδο του Δήμου και παρακρατείται η αντίστοιχη δόση του δανείου.

Οι δημότες συνεπώς δεν επιβαρύνονται στην αποπληρωμή του δανείου και η μόνη χρέωση τους είναι τα δημοτικά τέλη τα οποία επιβάλλονται για την καθαριότητα και τον φωτισμό.

Ο Δήμος Χολαργού σε σχέση με το ύψος του δανείου το οποίο έχει, συγκαταλέγεται μεταξύ των Δήμων της χωράς που έχουν αναλογικά το μικρότερο δανεισμό.

Υποχρεώσεις σε τρίτους που αφορούν ποσά 850.000 ευρώ αποπληρώνονται κανονικά από τα τακτικά κρατικά έσοδα ΣΑΤΑ. Σημειώνεται ότι λόγω του μνημονίου που παρακρατούνται τακτικά έσοδα στους Δήμους όλης της χώρας σε ποσοστό 35% για κάθε Δήμο εάν αυτά αποπληρώνονταν κανονικά τους τελευταίους 10 μήνες, τότε ο Δήμος Χολαργού δεν θα όφειλε τίποτα και θα είχε μείωση και από τις υποχρεώσεις του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Είναι ψευδές και ανυπόστατο αυτό το οποίο διαδίδει η δημοτική παράταξη με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Βασίλη Ξύδη και άλλες δημοτικές παρατάξεις που έχει σκοπό την παραπληροφόρηση μέσα από αήθη και ύπουλη προπαγάνδα.

Εμείς απαντάμε με πράξεις και όχι με λόγια και στο δύσκολο τομέα των οικονομικών. Θέλουμε με να γνωρίζουν οι δημότες μας τα πάντα και είμαστε φανατικοί υποστηρικτές της διαφάνειας στα οικονομικά.

Για όλα τα παραπάνω, καλώ σε ντιμπέιτ παρουσία δημοσιογράφων και πολιτών την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ώρα 7μμ. στο Δημαρχείο Χολαργού στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τους άλλους υποψήφιους δημάρχους να μιλήσουμε για τα οικονομικά των δύο Δήμων.

Για ενημέρωσή σας, σας βεβαιώ ότι ζητώ και δεν έχω πάρει απάντηση τι χρωστάει ο Δήμος Παπάγου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε τρίτους."

Επίσης, στην τοπική εφημερίδα Αντίλογος Χολαργού, ο Δήμαρχος κ. Νικολάου σε σχετική συνέντευξή του ανέφερε:

antilog1

 

anilogosh2

Στην ομιλία του Υποψηφίου Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού κ. Δημήτρη Νικολάου, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου Παπάγου του Δημοτικού Συνδυασμού "Ενεργοί Πολίτες Παπάγου Χολαργού", υπήρξε αναφορά για μια άλλη οικονομική κατάσταση του Δήμου Παπάγου! Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος Δήμος δεν έχει οικονομικό πλεόνασμα αλλά οφειλές περίπου 3.200.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλης Ξύδης απάντησε σε πρόσκληση του Δημάρχου Χολαργού για κοινή συνέντευξη τύπου, με βασικό θέμα τα οικονομικά των δύο Δήμων με το εξής έγγραφο αποδοχής της πρόσκλησης:

apodoxh ksydh

Στις 22 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Παπάγου με την υπ.αρ. 4875/22-10-2010 ανακοίνωση με τίτλο "Η αλήθεια για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Παπάγου" αναφέρετε σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, απαντώντας στον Δήμαρχο Χολαργού κ. Δημήτρη Νικολάου:

oikonimika1

oikonomika2

Στις 25 Οκτωβρίου, ο κ. Βασίλης Ξύδης, κατά τη διάρκεια Δημοτικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων περί του ιδίου θέματος, απάντησε για μια ακόμη φορά επιλέγοντας "σκληρή γλώσσα".

Στις 27 Οκτωβρίου, λάβαμε το παρακάτω έγγραφο από το γραφείο τύπου του Δήμου Χολαργού:

nikolaouletter

Χολαργός, 27/10/2010

 ΘΕΜΑ : Απάντηση στους ψευδείς Ισχυρισμούς του Υποψηφίου δημάρχου Κ. Ξύδη σε σχέση με τα Οικονομικά του Δήμου Παπάγου.

 Κατανοούμε την σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει ο Β. Ξύδης από την αποκάλυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου Παπάγου και δεν θα τον παρακολουθήσουμε στο παραλήρημα του.

Απέκρυπτε επιμελώς έως τώρα τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία και παρουσίαζε τον Δήμο του ως εύρωστο και οικονομικά υγιή.

Καταρρίπτεται πλήρως το βασικό του επιχείρημα με το οποίο κατέρχεται ως υποψήφιος σε αυτές της δημοτικές εκλογές.    

 

  • Το πραγματικό χρέος του Δήμου Παπάγου ανέρχεται περίπου συνολικά στο ποσό των 3.340.000,00 €.
  • Σύρεται ο κ. Ξύδης από την κριτική μας για τα οικονομικά του Δήμου Παπάγου και ομολογεί ότι υπάρχουν επίδικες δικαστικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 1.700.000,00 € περίπου.
  • Αποκρύπτει όμως ότι μερικές εξ αυτών έχουν τελεσιδικήσει και τα ποσά αυτών θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Παπάγου.
  • Τονίζουμε λοιπόν ότι ακόμα και ποσά επίδικων και όχι μόνο απαιτήσεων τα οποία δεν έχουν τελεσιδικήσει, σύμφωνα με τις λογιστικές αρχές που διέπονται από το Π.Δ. 315/1999, θα έπρεπε να εμφανίζονται στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου.
  • Στα τερτίπια του κ. Ξύδη εντάσσεται o αβάσιμος και έωλος ισχυρισμός ότι «οι απαιτήσεις του Δήμου κατά τρίτων» της Έκθεσης Ορκωτών Ελεγκτών λογιστών στην οποία αναγράφεται ότι οι εκκρεμείς απαιτήσεις του Δήμου Παπάγου κατά τρίτων ανέρχονται στο ποσό των 981.000 €.
  •  Σας γνωρίζουμε επιπρόσθετα ότι σε καμία οικονομική μονάδα και σε καμία οικονομική κατάσταση δεν λογίζονται και δεν συμπεριλαμβάνονται ως έσοδα αυτές οι ενδεχόμενες οικονομικές απαιτήσεις, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις τρίτων κατά του Δήμου.  

Αντιπαρερχόμαστε το επίπεδο του πολιτικού λόγου που χρησιμοποιεί ο κ. Ξύδης και τον πληροφορούμε σε σχέση με τα ερωτήματά που θέτει, παρά μόνο για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, τα ακόλουθα:

 

  • O Ισολογισμός του 2006 του Δήμου Χολαργού καθώς και ο προϋπολογισμός - απολογισμός έχουν συνταχθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Χολαργού, είναι υπογεγραμμένοι από ορκωτούς λογιστές, έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
  •  Οι απολογισμοί – προϋπολογισμοί του Δήμου Χολαργού για τις χρήσεις 2007-2008-2009 έχουν συνταχθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Χολαργού, έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.  
  • Όλα αυτά τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία είναι στην διάθεση του ιδίου, όπως και κάθε ενδιαφερόμενου δημότη.

Οι δημότες του ενιαίου πλέον Δήμου Χολαργού – Παπάγου έχουν βγάλει τα συμπέρασμα τους.

Ο Δήμος Παπάγου έχει συσσωρευμένα χρέη και οποιαδήποτε προσπάθεια του κ. Ξύδη να αποδείξει το αντίθετο πέφτει πλέον στο κενό.

Στις 29 Οκτωβρίου, λάβαμε το παρακάτω έγγραφο από τον κ. Βασίλη Ξύδη:

neaporeia anak

Στις 30 Οκτωβρίου 2010 ο Δήμαρχος Χολαργού, παρέχοντας αποκλειστική συνέντευξη στην 360news.gr για το θέμα, δήλωσε τα εξής:

Dim lights

Dim lights

Ο καιρός

Διαφήμιση