Πρόγραμμα Κοινωνίας Δημοτών Παπάγου Χολαργού

Υποψήφια δήμαρχος

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΛΑ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Φίλη και φίλε συνδημότη,

Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζουμε τις θέσεις της Κοινωνίας Δημοτών Παπάγου – Χολαργού για όσα πρέπει να γίνουν στο νέο μας Δήμο μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά και σε βάθος χρόνου. Οι προτάσεις μας πηγάζουν από το όραμά μας για το Δήμο και το ρόλο της διοίκησής του: Να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου οι αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης να βιώνονται ως καθημερινές εμπειρίες από όλους μέσα σε πόλεις φιλικές και βιώσιμες. Πολύ περισσότερο σήμερα, αντιμετωπίζοντας της συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης – οικονομικής, πολιτικής, ηθικής και κρίσης αξιών, ο Δήμος οφείλει να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και να τους παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και να συμβάλλει στην αυτό-οργάνωση και στην κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Πηγάζουν επίσης από την πραγματικότητα των δύο Δήμων που συνενώνονται στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», που παρ’ ότι έχει αρκετά θετικά στοιχεία, συντηρεί και μεταφέρει πολλές στρεβλώσεις και παθογένειες την κεντρικής εξουσίας στο Δήμο, αναιρώντας την αυτονομία του και δεσμεύοντάς τον οικονομικά: Την υπερχρέωση Δήμου Χολαργού και τη συνεχή τσιμεντοποίηση, την παράνομη επέκταση ιδιωτικών επιχειρήσεων σε χώρους πάρκου στο Δήμο Παπάγου, τη σπατάλη και τη διαφθορά.

Εργαλεία για την υλοποίηση των προτάσεών μας είναι:

· μια νέα αντίληψη στις δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου, μέσα από την παρακολούθηση και τον έλεγχο της οικονομικής του λειτουργίας. Ανάταξη των οικονομικών με ορθολογικό προσδιορισμό και είσπραξη των δημοτικών τελών και με την εκμετάλλευση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, τις κοινοτικές πρωτοβουλίες Jessica, Life, Urban κ.λπ.), καθώς και το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. Όλες οι αποφάσεις και οι δαπάνες θα δημοσιεύονται άμεσα στο διαδίκτυο

· Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει το σχέδιο “Καλλικράτης” ώστε να συνδεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο να βασίζεται στην ανάπτυξη της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, ενώ συγχρόνως θα υιοθετηθούν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί θεσμικού, οικονομικού και κοινωνικού ελέγχου των πράξεων της Δημοτικής αρχής. Τίποτα δεν θα γίνεται χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και χωρίς ιεράρχηση αναγκών και καθορισμό προτεραιοτήτων.

· Αξιοποίηση των οργάνων που προβλέπει και ο «Καλλικράτης» (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Επιτροπή Διαβούλευσης, Συμπαραστάτης του Δημότη, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών). Θα υπάρχει δημοσιότητα των αποφάσεων για τις δαπάνες στο Διαδίκτυο για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η αποτελεσματικότερη συμμετοχή και ο έλεγχος από τους πολίτες. Για να είναι κανείς ενεργός πολίτης πρέπει να είναι και ενημερωμένος πολίτης.

· Εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τοπικής διακυβέρνησης που στόχο θα έχει να επιτρέψει σ’ όλους τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, να αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες για το μέλλον της πόλης τους. Επιπλέον θα εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για τη συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για την έγκαιρη και έγκυρη εξυπηρέτησή του, για την ψυχαγωγία του, για την υποστήριξη στο σπίτι, για την ενημέρωσή του, για τη μόρφωσή του, την επικοινωνία του. Το διαδίκτυο και οι δυνατότητες που προσφέρει (π.χ. διαβούλευση, τηλεδιάσκεψη, υποβολή προτάσεων, αιτημάτων, το «βήμα του Δήμου» για την διασφάλιση της διαφάνειας όλων των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, Τήλε-εκπαίδευση), η έκδοση της «έξυπνης κάρτας του δημότη» για την χρήση πλήθους υπηρεσιών (π.χ. άμεση έκδοση πιστοποιητικών), η εφαρμογή υπερσύγχρονων εποπτικών μέσων για την παρουσίαση ενημερωτικών και ψυχαγωγικών θεμάτων και την διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων, αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία αποτελεσματικής και ασφαλούς χρήσης της τεχνολογίας.

Οι προτάσεις μας και η συγκρότηση του ψηφοδελτίου της «Κοινωνίας Δημοτών Παπάγου – Χολαργού» αναδεικνύουν με σαφήνεια το πόσο διαφέρουμε από τις προηγούμενες διοικήσεις και σε επίπεδο αρχών και στην ενεργοποίηση άφθαρτων πολιτικά προσώπων.

Για να γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω καθώς και αυτά που αναλυτικά περιγράφονται στα επόμενα, η ενεργή συμμετοχή σας στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου, αλλά και στα κινήματα πολιτών είναι απόλυτα απαραίτητη.

Όραμά μας είναι να γίνει ο νέος Δήμος Χολαργού – Παπάγου ένας σύγχρονος Δήμος που διαφυλάσσει και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των κατοίκων του, περιβαλλοντικά ευαίσθητος, καινοτόμος, ικανός να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις στους τομείς της διαφάνειας, της συμμετοχής, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας, της απασχόλησης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος.

Όραμά μας είναι οι πολίτες να συμμετέχουν για μια πόλη ανθρώπινη, φιλική, όμορφη, φιλόξενη, σύγχρονη, ξαναχτίζοντας τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, που ήταν ζωντανά μέχρι πριν από λίγες μόνο γενιές, και που ο σύγχρονος τρόπος ζωής τείνει να καταστρέψει.

Το Πρόγραμμά μας διαρθρώνεται σε τρεις άξονες με αντίστοιχες ενέργειες και δράσεις:

ΑΞΟΝΑΣ 1: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΞΟΝΑΣ 2: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΞΟΝΑΣ 3: ΕΞΥΠΝΑ ΕΣΟΔΑ

Στη συνέχεια ακολουθεί το περιεχόμενο του Προγράμματος ανά άξονα.

ΑΞΟΝΑΣ 1: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΞΟΝΑΣ 1: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του Δήμου, ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των οικονομικών καθώς επίσης η διασφάλιση της διαφάνειας όλων των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, αποτελούν την προϋπόθεση για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος και την προσέγγιση του οράματός μας.

Νέα αντίληψη στις δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου μέσα από την παρακολούθηση και τον έλεγχο της οικονομικής του λειτουργίας. Ανάταξη των οικονομικών με ορθολογικό προσδιορισμό και είσπραξη των δημοτικών τελών, με την εκμετάλλευση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Όλες οι αποφάσεις και οι δαπάνες θα δημοσιεύονται άμεσα στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα:

  • Νέοι θεσμοί – Επιτροπές για τη διαφάνεια
  1. Θα αξιοποιηθούν οι νέοι θεσμοί και οι Επιτροπές που προβλέπει ο «Καλλικράτης»    για την ορθολογική διαχείριση, τη διαφάνεια και τον έλεγχο:

Οικονομική Επιτροπή με εκπροσώπηση και της μειοψηφίας, για τον έλεγχο της υλοποίησης   του προϋπολογισμού, την ανάθεση των συμβάσεων, τη δανειοδότηση του Δήμου, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, τη διαφάνεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με δημότες από την κοινωνία των πολιτών και με εκπροσώπους από τους τοπικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς και άλλους συλλόγους, από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από τη νεολαία.

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης για την υποστήριξη πολιτών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις υπηρεσίες του Δήμου.

  1. Διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου, εφαρμογή αναλυτικής λογιστικής στο Δήμο   και σ’ όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
  2. Δημιουργία και λειτουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, η οποία εκτός του ότι θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στις ενέργειες του Δήμου, θα βοηθά τις υπηρεσίες στη χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων του Δήμου.
  • Νοικοκύρεμα του Δήμου για τη βελτίωση των εσόδων του
  1. Στενή παρακολούθηση των εσόδων του Δήμου, ορισμός Αντιδημάρχου Οικονομικών με αυξημένες αρμοδιότητες.
  2. Διαφάνεια στην εκμετάλλευση των πλαισίων προβολής υπαίθριας διαφήμισης, καταγραφή και αποτύπωση πινακίδων και πλαισίων, αναπροσαρμογή τιμολογίου, νόμιμη ανάθεση των διαφημίσεων.
  3. Πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία των Νομικών Προσώπων του Δήμου με προληπτικό έλεγχο και νόμιμες αποφάσεις που επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
  4. Αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού (αν αποδειχθεί ότι ο Δήμος εισπράττει περισσότερα από τους δημότες θα μειωθούν τα τέλη).
  5. Αύξηση εσόδων από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου.
  6. Ο προσδιορισμός και η είσπραξη των δημοτικών τελών θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και όχι πλασματικά, πράγμα που οδηγεί σε απώλεια εσόδων του Δήμου.
  7. Περιστολή των δαπανών και εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων, κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης με χαμηλό αντίτιμο για δημιουργία εσόδων.
  8. Εξοικονόμηση πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Αξιοποίηση των κοινοτικών επιχορηγήσεων.
  1. Αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών Ταμείων μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων και πρωτοβουλιών είτε μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα (π.χ. ΕΣΠΑ) είτε άμεσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε την τεχνογνωσία για να απορροφήσει ο Δήμος ό,τι στερήθηκε τόσα χρόνια από την αδιαφορία και την ανικανότητα προκατόχων μας.
  2. Άμεση προτεραιότητα στην Οργάνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας (με τη βοήθεια και σεμιναρίων επιμόρφωσης των υπαλλήλων) για να μη χάσει ο Δήμος ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) του «Καλλικράτη».
  3. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, που βρίσκονται στην περιοχή μας για την εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη του Παπάγου – Χολαργού.
  • Αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Δήμου στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Πλήρης διαφάνεια με δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης όλων των πολιτών μέσω   διαδικτύου.

  1. Για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου.
  2. Τις κοστολογήσεις έργων.
  3. Τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των νομικών προσώπων του Δήμου.
  4. Το γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου.

Προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού μέσω μετατάξεων, με    προτεραιότητα στους δημότες.

Εξοικείωση – εκπαίδευση του προσωπικού με τις νέες τεχνολογίες:

  1. Δυνατότητα αποστολής αιτήσεων – ερωτημάτων μέσω διαδικτύου.
  2. Ενημέρωση ιστοσελίδας (portal) του Δήμου σε πραγματικό χρόνο.

Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας κατά ISO και πρότυπα για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος.

Πρότυπα διαχείρισης όπως το “ΕΛΟΤ 1429” για να μπορεί ο Δήμος να διεκδικεί έργα του ΕΣΠΑ.

  • Συμμετοχικός Προϋπολογισμός
  1. Αληθινές διαδικασίες Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και Προγραμματισμού.
  2. Συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης.
  3. Κατανομή μέρους του Προϋπολογισμού στις γειτονιές με δικαίωμα να αποφασίζουν οι Δημότες τι θέλουν να τους παρέχει ο Δήμος.
  4. Ανάπτυξη διαδικασιών για τον τρόπο που θα αποφασίζουν οι δημότες (τοπικά δημοψηφίσματα, ψηφοφορίες).
  • Οργάνωση σε σύγχρονη βάση της Πολιτικής Προστασίας
  1. Eνίσχυση – ενοποίηση των ομάδων εθελοντικής δασοπροστασίας των δύο Δήμων.
  2. Προστασία του δάσους του Υμηττού από πυρκαγιές, καταπατήσεις.
  3. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πυροπροστασίας σε συνεργασία με το ΣΠΑΥ.
  4. Προστασία του Υμηττού από την αυθαίρετη δόμηση.
  • Ενεργοποίηση πολιτών στη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή δράσεων με δημιουργία:
  1. Υπηρεσίας εθελοντισμού – σύσταση Επιτροπής για την Ανάπτυξη του Εθελοντισμού.
  2. Μητρώου εθελοντών σε όλους τους τομείς (πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, κοινωνική μέριμνα κλπ.)
  • Εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης αποθηκών για τις προμήθειες του Δήμου.
  • Ειδικότερα για το Δημοτικό Διαμέρισμα Χολαργού θα προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση των δανείων με στόχο την μείωση των τοκοχρεολυσίων και σε έλεγχο των οικονομικών πεπραγμένων της τελευταίας 8ετίας.

Με στόχο έναν ισχυρό και στελεχωμένο Δήμο και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις Επιχειρήσεις θα προβούμε άμεσα στην εκπόνηση ενός 4ετούς προγράμματος Κοινωνίας της Πληροφορίας.

«Ψηφιακός Δήμος – Ηλεκτρονική Δημοκρατία»

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες με στόχο έναν πρότυπο ψηφιακό Δήμο με Διαφάνεια και Συμμετοχή:

Στόχος μας είναι να έχουμε πλήρως ικανοποιημένους πολίτες από τις υπηρεσίες του Δήμου γι’ αυτό θα περάσουμε από την ελλιπή ηλεκτρονική πληροφόρηση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Θα εφαρμόσουμε ένα καινοτόμο σύστημα κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τοπικής διακυβέρνησης που στόχο θα έχει να επιτρέψει σ’ όλους τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, να αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες για το μέλλον της πόλης τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα υλοποιηθούν έργα και δράσεις για:

  • Παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη σε θέματα πολιτισμού, παιδείας, νεολαίας και αθλητισμού. Διαχείριση και διάθεση των πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.
  • Παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.
  • Παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη σε θέματα Κοινωνικής Μέριμνας με τη χρήση ιατρικών και μη δεδομένων. Καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές, μέσω πολλαπλών μέσων.
  • Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις και πολίτες σε σχέση με την έξυπνη διαχείριση των μεταφορών σε τοπικό επίπεδο.
  • Ψηφιακές υπηρεσίες ενίσχυσης διαφάνειας και συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.
  • Ενίσχυση συνεργατικότητας μεταξύ πολιτών και δημόσιας διοίκησης με έξυπνους μηχανισμούς επικοινωνίας των φορέων με τους πολίτες.
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες προσανατολισμένες σε ευπαθείς και μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες.
  • Ψηφιακές υπηρεσίες με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και κατ’ επέκταση τη μείωση    δαπανών, βασισμένες σε συστήματα εξοικονόμησης πόρων όπως: δράσεις εφαρμογής πράσινων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
  • Δημιουργία Δικτύου Ανάπτυξης Ασύρματων Ευρυζωνικών Υποδομών.

Με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών θα γίνεται Αποτύπωση όλων των έργων του Δήμου σε Γεωγραφικό Σύστημα πληροφοριών (G.I.S). Θα μπορούν οι δημότες να βλέπουν μέσω του διαδικτύου κάθε έργο του δήμου, τόσο τη θέση του γεωγραφικά και τοπογραφικά, όσο και διάφορες φωτογραφίες του.

Μετά από σχετική μελέτη θα προχωρήσουμε στην έκδοση έξυπνης κάρτας για τη χρήση πλήθους υπηρεσιών (π.χ. άμεση έκδοση πιστοποιητικών). Θα υπάρξει προς αυτή την κατεύθυνση συνεργασία με τα ΚΕΠ προκειμένου να βελτιωθεί η γραφειοκρατία (γραφειοκρατία σημαίνει θεσμοθετημένη διαδικασία) προς όφελος του δημότη.

ΑΞΟΝΑΣ 2:

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ανάπτυξη είναι ένας όρος που αναφέρεται στο επίπεδο διαβίωσης και αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας και όχι μόνον τα οικονομικά. Η κοινωνική αλληλεγγύη και η τοπική ανάπτυξη είναι αλληλένδετες. Η ανάπτυξη προϋποθέτει αναπτυξιακό σχεδιασμό και για το λόγο αυτό με την ανάληψη του Δήμου θα ξεκινήσουμε την εκπόνηση ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για κάθε δράση που πρόκειται να αναληφθεί, αφού θα ξεκινάει από την καταγραφή των αναγκών, θα θέτει στόχους και προτεραιότητες και θα καταλήγει στον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων και έργων, με εκτίμηση κόστους , εναλλακτικών σεναρίων και πηγών χρηματοδότησης.

Με τη σειρά της δε αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα καθορίζει συμμετοχικές διαδικασίες, καθώς επίσης και σύστημα αξιολόγησης και επανελέγχου. Αυτό γίνεται προκειμένου να διορθώνονται τυχόν αστοχίες, να αναπροσαρμόζονται δράσεις, να επανατίθενται προτεραιότητες, εφόσον αυτό απαιτείται είτε λόγω απρόβλεπτων παραγόντων, είτε λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, είτε λόγω άλλων γεγονότων ή καταστάσεων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του σχεδιασμού θα ενταχθεί και μία σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων που παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Α. Στήριξη της Οικογένειας και των Νοικοκυριών

Προτεραιότητά μας η ανακούφιση της οικογένειας και του νοικοκυριού. Στη σημερινή εποχή που ζούμε μέσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις πολιτικές της μπορεί πράγματι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά.

Υπάρχουν και θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, υποστήριξης των εργαζομένων γυναικών και γονιών, υποβοήθησης του εισοδήματος μέσω παροχής φθηνών υπηρεσιών για το παιδί, τον ηλικιωμένο, τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες, τους εργαζόμενους, τους μετανάστες και γενικά την οικογένεια και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, η διαρκής διεύρυνση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των δημοτών, αποτελεί για μας, δικαίωμα και ταυτόχρονα μια δυναμική πολιτική αλλαγών, τόσο σε επίπεδο αντιλήψεων και στάσεων, όσο και σε επίπεδο ολοκλήρωσης της προσωπικότητάς τους. Αποτελεί επίσης εφόδιο για την επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη. Η δια βίου μάθηση αποτελεί μια σημαντική οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική αξία. Οι εξελίξεις στις επιστήμες και στην τεχνολογία το απαιτούν.

  • Στο Οργανωτικό Επίπεδο θα δημιουργηθεί φορέας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας, στον οποίο θα υπαχθούν τα Δημοτικά Ιατρεία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ και οι Παιδικοί Σταθμοί. Ο φορέας θα στελεχωθεί από έμπειρους υπαλλήλους με τις αναγκαίες επιστημονικές ειδικότητες. Ο φορέας αυτός θα αναπτύξει επιπλέον δραστηριότητες στους τομείς:
  1. Της καταπολέμησης της ανεργίας (γραφείο σύνδεσης της τοπικής αγοράς εργασίας με τους ανέργους στο Δήμο).
  2. Της επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης και της δια βίου μάθησης.
  3. Των υποδομών Κοινωνικής Μέριμνας Ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ: α. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και β. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας.
  4. Της Προληπτικής Ιατρικής.
  5. Για τους Μετανάστες: α.Συγκρότηση Συμβουλίου ένταξης Μεταναστών για την ενίσχυση και την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και β.Ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων για την ένταξη των Μεταναστών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του Χολαργού – Παπάγου.
  • Οι δράσεις του Φορέα θα συνδυαστούν με μέτρα ενθάρρυνσης του εθελοντισμού στους τομείς της πρόνοιας, αξιοποιώντας τη συνεισφορά κατοίκων του νέου δήμου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στα δημοτικά κέντρα πρόνοιας, με προσφορά εθελοντικού χρόνου για διοργάνωση εκδηλώσεων, ψυχοσωματική υποστήριξη, κ.ά.

Β. Για την Ισότητα των Φύλων

Για τη κίνησή μας, η ισότητα των φύλων αποτελεί μια από τις βασικές της αρχές και στόχους. Ισότητα εννοούμε την ίση ορατότητα, αυτονομία, ευθύνη και συμμετοχή των δύο φύλων σε όλους τους τομείς του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου. Υποστηρίζουμε την αρχή μιας πλήρους πρόσβασης και ισότιμης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στην κοινωνική ζωή του δήμου (ίσες ευκαιρίες και απουσία φραγμών για την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα).

Η εξασφάλιση ενός πλαισίου καθημερινής διαβίωσης και για τα δύο φύλα πρέπει να αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του σχεδιασμού της πόλης.

Η αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων και η ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για το σχεδιασμό, θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης προτάσεων μιας πολιτικής εναλλακτικής, κοντά στην καθημερινή ζωή, με ευαισθησία στα «μικροπροβλήματα» και θα δραστηριοποιήσει τους κατοίκους, άνδρες και γυναίκες σε τοπικό επίπεδο με άλλη οπτική.

Είναι γεγονός ότι τα ζητήματα που αφορούν τις ίσες ευκαιρίες είναι στενά συνυφασμένα με την κουλτούρα μας. Εμείς θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας με συνεχείς και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, σε όλους τους τομείς, με συγκεκριμένα έργα και σαφείς στόχους. Θα επιδιώξουμε την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου και της πολιτικής της ισότητας των φύλων, σε όλες τις δράσεις μας (με δράσεις ευαισθητοποίησης, στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, ενσωμάτωσης της ισότητας στο σχεδιασμό, δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, διασφάλιση της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ιδιαίτερα για τα θέματα της Βίας, που αποτελούν από την πιο ειδεχθή, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη υπηρεσιών στήριξης, νομικής βοήθειας και ηλεκτρονικής πληροφόρησης.

Ιδιαίτερα θα επιδιώξουμε για όλους τους αιρετούς του Δήμου, να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν πολύπλευρα ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να υιοθετήσουν τις κατάλληλες μορφές συμπεριφοράς προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανισότητας των φύλων. Θα πρωτοστατήσουμε ώστε να υπάρξει κατανομή ίσων αρμοδιοτήτων και ανάληψη υπεύθυνων θέσεων από γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σας καλούμε να αναδείξετε έναν ικανό αριθμό γυναικών ως μέλη των δημοτικών και διαμερισματικών συμβουλίων.

Γ. Κοινωνική Οικονομία - Νέες Θέσεις Εργασίας

Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι μεγάλη ευκαιρία να συνδεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται στην ανάπτυξη της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας.

Χωρίς να παύσουμε να διεκδικούμε πρόσθετους πόρους απευθείας από το κράτος, σε μια εποχή κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας θα διεκδικήσουμε πόρους από κάθε δυνατή πηγή (κοινοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, εθνικά προγράμματα, άμεσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. λπ.) γιατί εκεί τελικά κρίνεται η αποτελεσματικότητά κάθε δημοτικής αρχής.

Παράλληλα θα προωθήσουμε:

  • Υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας, της οποίας προνομιακός χώρος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να δημιουργηθούν σε τοπικό επίπεδο νέες θέσεις εργασίας.
  • Ενίσχυση πρωτοβουλιών δημοτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για δράσεις Κοινωνικής Οικονομίας για το Περιβάλλον, τον Κοινωνικό Τομέα, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
  • Αξιοποίηση του θεσμού της αυτεπιστασίας για άμεση απασχόληση των δημοτών στα έργα συντήρησης και διαχείρισης των υποδομών του Δήμου – Συνεργεία άμεσης επέμβασης.
  • Τόνωση και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
  • Προγράμματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Αναβάθμιση του θεσμού του Εθελοντισμού στο Δήμο, με δημιουργία τμήματος εθελοντισμού με μόνιμους υπαλλήλους που υποστηρίζεται από Επιτροπή Εθελοντών Δημοτών, που μαζί αναδιοργανώνουν τον εθελοντισμό στον Παπάγο – Χολαργό. Ως πρώτη ενέργεια θα είναι η δημιουργία Μητρώου Εθελοντών κατά τομέα ενδιαφέροντος.
  • Δημιουργία Γραφείου Σταδιοδρομίας και Ενημέρωσης για την Απασχόληση ως Υπηρεσία του Δήμου με στόχο την ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.
  • Απασχόληση άνεργων κατοίκων του Δήμου σε έργα συμπράξεων του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα σε συνεννόηση με τους αναδόχους.
  • Προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Δ. Πολιτισμός – Αθλητισμός – Νεολαία

Στον όρο «Πολιτισμός», εμπεριέχεται τόσο η πολιτιστική μας κληρονομιά και η ζωντανή παράδοση, όσο και η πολιτιστική ανάπτυξη, δηλαδή η σύγχρονη δημιουργία. Στις μέρες μας στην έννοια του πολιτισμού προστίθενται και δύο νέα πεδία, αυτά της τεχνικής και της πληροφορίας. Η χρησιμοποίηση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Διευκολύνει την επικοινωνία με όλα τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης και δημιουργίας. Οι τοπικοί θεσμοί πολιτισμού αποτελούν για την κίνησή μας μοχλούς ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο. Για την ανάπτυξη του πολιτισμού και σε τοπικό επίπεδο αναδεικνύεται η σημασία και ο βασικός ρόλος της παιδείας, της μόρφωσης, της ανεπτυγμένης πνευματικότητας.

Η σύνδεση της Εκπαίδευσης-Επιμόρφωσης/Δια Βίου Μάθησης με τον Πολιτισμό αποτελεί αναγκαιότητα. Η κίνησή μας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Δια Βίου Μάθηση. Ρητά όμως δηλώνουμε ότι θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε άσκοπη και αναποτελεσματική κατασπατάληση πόρων, με προγράμματα άχρηστα, μη συνδεδεμένα ούτε με την αγορά εργασίας, ούτε με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των δημοτών και με αμφιβόλου ποιότητας περιεχόμενο και εκπαιδευτές.

Θα επεξεργαστούμε τοπικό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος, με δραστηριότητες σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την κοινωνία του δήμου, με δράσεις επιμόρφωσης ενηλίκων σε τομείς της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ένταξης των δημοτών, της νέας γενιάς και της τρίτης ηλικίας, δράσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, δράσεις συλλογικού χαρακτήρα.

1.  Πολιτισμός

  • Ενοποίηση των Νομικών Προσώπων Πολιτισμού (ΠΠΚΧ) και Αθλητισμού (ΔΑΟΧ).
  • Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων πολιτισμού και του εξοπλισμού τους o Πολιτιστικοί χώροι καθαροί και λειτουργικοί o Νέα σύγχρονη βιβλιοθήκη (και ψηφιακή) για μικρούς και μεγάλους.
  • Αναβάθμιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Βαρύτητα στην πολιτιστική δημιουργία.
  • Ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του Δήμου.
  • Διάθεση προσωπικού για τον πολιτισμό (εκμετάλλευση των εθελοντικών προγραμμάτων).
  • Αναβάθμιση των αθλητικών δραστηριοτήτων o Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και σχολικού πρωταθλήματος.
  • Ενίσχυση των αθλητικών σωματείων.
  • Ανεύρεση κτηρίου για στέγαση δημοτικού μουσικού στούντιο.

2.  Σχολεία – Νεολαία

  • Συντήρηση & εκσυγχρονισμός υπαρχουσών σχολικών μονάδων.
  • Διεκδίκηση «Πρότυπου-Πειραματικού Δημοτικού και Γυμνασίου» στο Δήμο μας στο πλαίσιο λειτουργίας 300 νέων πρότυπων σχολείων.
  • Εμπλουτισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναβάθμιση σχολικών βιβλιοθηκών o Ενεργός ρόλος των γονέων σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές.
  • Άνοιγμα του σχολείου στην Κοινωνία, αξιοποίηση αθλητικών σχολικών υποδομών για τη Νεολαία.
  • Έλεγχος ποιότητας τροφίμων των σχολικών κυλικείων o Κέντρο για τη Νεολαία – Internet Café o Λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (5-12 ετών) o Αναβάθμιση του προγράμματος των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων και αθλοπαιδιών και υλοποίησή τους, με κοινωνικά κριτήρια.

3.  Εθελοντισμός

  • Σύσταση Υπηρεσίας Εθελοντισμού και Μητρώου εθελοντικών οργανώσεων (ΜΚΟ και ΝΠΙΤ με κοινωφελή χαρακτήρα).
  • Σύσταση Επιτροπής ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ (Ανάπτυξη του Εθελοντισμού) από δημότες (πλειοψηφία) και αιρετούς (μειοψηφία).
  • Μητρώο εθελοντών σε όλους τους τομείς (πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, κοινωνική μέριμνα, προληπτική ιατρική κλπ.).
  • Δημοτική κάρτα εθελοντισμού ή αλλιώς κάρτα εθελοντή Δημότη (για ανεξάρτητους δημότες που δεν ανήκουν σε οργανώσεις εθελοντικές αλλά θέλουν να συμμετέχουν σε οριζόντιες δράσεις του Δήμου με άλλες οργανώσεις (ΜΚΟ) επιμέρους τομέων.

 

Ε΄. Πολιτισμός – Αθλητισμός – Νεολαία

Οι περιοχές των γειτονικών (δύο έως σήμερα) δήμων εδώ και χρόνια έχουν στην πράξη κοινές λειτουργίες, μια και οι δημότες τους συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις κοινές λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις υπηρεσίες που οι δύο περιοχές προσφέρουν. Η δημοτική μας κίνηση στοχεύει να γίνουν οι διαδρομές «εκμετάλλευσης» των κοινών λειτουργιών πραγματικοί χώροι κοινωνικής συνάντησης και διασταύρωσης - χώροι ζωής, χώροι ευχάριστοι. Να αποτελούν ανάσες ξεκούρασης και ανάπαυλας, όπως είναι και ο χώρος του σπιτιού μας. Να γίνουν δικός μας χώρος. Θέλουμε να αναδείξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα θετικά και των δύο περιοχών, και αντίστοιχα, να περιορίσουμε τα αρνητικά.

Η πόλη μας παρουσιάζει δύο μοναδικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδιαίτερη:

  • Η περιοχή του Χολαργού, ενώ διατηρεί ακόμα κάποιο χαρακτήρα προαστίου, βρίσκεται σε πορεία υποβάθμισης με τους υψηλούς συντελεστές δόμησης, την πυκνοκατοίκηση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, τη μείξη οχλουσών χρήσεων με τις περιοχές κατοικίας, τις επιπλέον ανάγκες των αυξανόμενων κατοίκων για κοινωνική /πολιτιστική υποδομή και πράσινο, κ.ά.
  • Η περιοχή του Παπάγου που για ιστορικούς λόγους χαρακτηρίζεται από ηπιότερη δόμηση και διαθέτει μεγάλους χώρους πρασίνου, τα τελευταία χρόνια με την αντιπαροχή και τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της έχει αρχίσει να πάσχει και αυτή από τα ίδια προβλήματα με το Χολαργό, με εξαίρεση τη μείξη οχλουσών χρήσεων, γιατί παραμένει κυρίως περιοχή αμιγούς κατοικίας, αν και τα τελευταία χρόνια διαρκώς παρεισφρύουν μη επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές κατοικίας.

Για να πολλαπλασιάσουμε τα θετικά και των δύο περιοχών χρειάζεται ενδιαφέρον, συλλογικότητα, εθελοντική εργασία, μελέτη, αλλά πάνω από όλα η κατάλληλη δημοτική αρχή.

  • Στόχος μας είναι, μέσα από μια ενιαία θεώρηση και ενιαίο σχεδιασμό του αστικού ιστού του νέου μεγάλου Δήμου Χολαργού – Παπάγου να συμβάλλουμε στην ανακοπή της πορείας υποβάθμισης και των δύο περιοχών, έτσι ώστε η περιοχή του Χολαργού να ανακτήσει μέσα από πολεοδομικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις την ποιότητα αστικού περιβάλλοντος που έχασε, αντίστοιχα δε η περιοχή του Παπάγου να διατηρήσει το χαρακτήρα κηπούπολης – πράσινης πόλης που ακόμα έχει, θέτοντας φραγμό στις όποιες επιβουλές παραπέρα αλλοίωσης του χαρακτήρα της ως περιοχής κυρίως κατοικίας, κοινωφελών λειτουργιών και πρασίνου, με τοπικό εμπόριο σε επιλεγμένους πόλους, όπου και σήμερα επιτρέπεται.
  • Στόχος μας είναι μέσα από τις κατάλληλες πολεοδομικές παρεμβάσεις να συμβάλλουμε έτσι ώστε ο ενιαίος Δήμος να διαρθρώνεται στη βάση ενός ενιαίου δικτύου για τους δημότες και τις δημότισσες, που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο της αστικής περιοχής και θα εξασφαλίζει μια λειτουργική διασύνδεση/ενοποίηση όλων των χώρων πρασίνου, κοινωφελών λειτουργιών, λειτουργιών αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά και των κεντρικών λειτουργιών διοίκησης, υπηρεσιών και τοπικού εμπορίου.
  • Το παραπάνω Ενιαίο Δίκτυο Κοινωνικής Ζωής και Συλλογικότητας των κατοίκων πρέπει να βασίζεται κυρίως στη δημοτική συγκοινωνία, την κίνηση των πεζών και στο ποδήλατο και πολύ λιγότερο στη χρήση του Ι.Χ., αλλά παράλληλα να επεκτείνεται και στην περιαστική ζώνη του Δήμου, τόσο προς τον Υμηττό, όσο και προς το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, με το χαρακτήρα κυρίως πνευμόνων πρασίνου, δασικής αναψυχής, φυσιολατρίας, άσκησης και περιπάτου.
  • Η βελτίωση του δημόσιου χώρου, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης, η δημιουργία συστήματος ελεύθερων χώρων και δικτύου πεζοδρόμων, όπως επίσης η ανασυγκρότηση της γειτονιάς, μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερο πλαίσιο καθημερινής διαβίωσης. Μειώνονται έτσι τα αισθήματα απομόνωσης και αποξένωσης και γίνεται ευκολότερη η οικειοποίηση του χώρου.

Ειδικότερα επιδιώκουμε:

  • Να είναι εκείνο το πλέγμα που θα καλύπτει το μήκος και το πλάτος του ενιαίου Δήμου, με διάχυση στις γειτονιές του, σχεδιασμένο με τις βασικές αρχές της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
  • Να επιτρέπει τον περίπατο των πεζών, τη μετακίνηση και βόλτα των ποδηλατιστών, την τοπική περιφερειακή ήπια κυκλοφορία, που εξυπηρετεί το δημότη και τη δημότισσα, να βοηθά στην ανάπτυξη των σχέσεων, που οδηγεί στην κοινωνική συνοχή στον Δήμο, να δώσει την μικρή ανάσα ζωής στους μοναχικούς, τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που τους βοηθούν, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλείς.
  • Να επιλεγούν ύστερα από πολεοδομική και κυκλοφοριακή μελέτη δύο άξονες που τέμνουν καθέτως το Δήμο (ένας στον Παπάγο και ένας στον Χολαργό) και ένας ή δύο άξονες κάθετοι στους προηγούμενους, με κριτήρια που προαναφέρθηκαν, για να αποτελέσουν το βασικό πυρήνα – ραχοκοκαλιά του δικτύου.
  • Να ιεραρχηθεί το οδικό δίκτυο με δημιουργία αυτοτέλειας στις γειτονιές, ώστε να προστατεύονται οι ζώνες κατοικίας από τη διαμπερή κυκλοφορία του Ι.Χ. και να αρθούν τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης που σήμερα παρατηρούνται.
  • Να σχεδιαστεί δίκτυο πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και ποδηλατοδρόμων, τα οποία θα καλύπτουν όλη την έκταση του αστικού ιστού του ενιαίου δήμου και να διασυνδέουν τις περιοχές των τοπικών κέντρων, τα πάρκα και τα άλση, τις πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, μέχρι και την περιαστική ζώνη.
  • Να απομακρυνθούν όλες οι οχλούσες χρήσεις που δημιουργούν προβλήματα υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.
  • Να δοθεί σημασία στην αισθητική του δημόσιου χώρου (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική), με κάλεσμα καλλιτεχνών για εθελοντική εργασία για την ανάδειξη της αισθητικής, ιδιαίτερα των ζωνών ενιαίων διαδρομών, αλλά σχεδιασμό εκδηλώσεων πολιτισμού και τέχνης υπαίθριου – ανοικτού χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε χρονιάς.
  • Να αξιοποιηθούν όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια με ορθολογικό τρόπο και με την εφαρμογή εναλλακτικών χρήσεων, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των δημοτών.
  • Να υιοθετηθούν πρότυπα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και με βάση αυτή την αρχή να γίνουν παρεμβάσεις στις πλατείες, στα δημόσια κτήρια, στα άλση, αλλά σταδιακά και στον ιδιωτικό χώρο.
  • Να σταματήσει η υποβάθμιση του δήμου με περιορισμό, όπου χρειάζεται, του συντελεστή δόμησης.

Ιδιαίτερα υπογραμμίζουμε ότι:

  • Δεν μας αρκούν τα μεγάλα, αδιάβατα και μη ασφαλή πάρκα που δεν τα χαίρεται ο δημότης. Ούτε λύνουν το πρόβλημα οι άκτιστες περιοχές, που δεν συμμετέχουν στη ζωή της πόλης και κανείς δεν γνωρίζει ποιος τις χρησιμοποιεί και γιατί, και πάντα υπάρχει αμφισβήτηση για το καθεστώς που τις διέπει. Περιοχές, όπως είναι το σχεδόν κατ’ ευφημισμό Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (λόγω της διαχρονικής διαρκούς τσιμεντοποίησή του), για τις οποίες, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μελέτες, αλλά ποτέ δεν ρυθμίζονται θεσμικά ως σύνολο με ενιαίο σχέδιο. Αντίθετα, κατακερματίζονται και σταδιακά οικοδομούνται.
  • Δεν θέλουμε άδειους κοινόχρηστους χώρους, ούτε όμως παράνομα καφέ που οικοδομούν τον κοινόχρηστο χώρο για «ίδιον» όφελος. Δεν εκχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να παραχωρεί δημοτικές, δημόσιες και στρατιωτικές εκτάσεις αυθαίρετα και χωρίς τη συμμετοχή μας, τη συμμετοχή των δημοτών.

Η «καχυποψία» στις πολιτικές της Πολιτείας, αλλά κυρίως οι διαπιστώσεις μας από τις ενέργειές της, καθώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δημοτικές αρχές Παπάγου και Χολαργού (από συγκεκριμένες αλλεπάλληλες και για χρόνια ενέργειές τους), μας εμποδίζει να υιοθετήσουμε δράσεις, που έχουν προκύψει από μελέτες, φοβούμενοι ότι σχεδόν πάντα, θα οδηγούμαστε σε έργα, που αποσκοπούν στη χρήση του χώρου για μη συμβατές χρήσεις, με σκοπό το ιδιωτικό κέρδος και όχι των δημοτών.

Ήρθε ο καιρός και τη Δημοτική Αρχή να αλλάξουμε και τη νοοτροπία μας. Η ενοποίηση των δύο περιοχών, ας σηματοδοτήσει μια άλλη πορεία.

ΞΕΡΟΥΜΕ τα προβλήματα των περιοχών που ζούμε εδώ και χρόνια. Τα ζούμε καθημερινά. Πιο κάτω αναφερόμαστε στα άμεσα και πιο κρίσιμα, προσπαθώντας να καταθέσουμε τις βασικές προτάσεις – κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τα προβλήματα αυτά απαιτούν άμεση λύση.

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι αυτά που χρόνια ταλαιπωρούν και τους δύο Δήμους. Αντί να λυθούν, χρόνο με το χρόνο επιδεινώνονται. Κι όμως, είναι προβλήματα που η λύση τους σε αρκετές περιπτώσεις δεν απαιτεί σημαντικές δαπάνες. Αρκεί η απόφαση, η κινητοποίηση, η διαπραγμάτευση, η συνεργασία.

* Ελεύθεροι Χώροι και Πράσινο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

  • Για τη διάσωση και ανάπλαση της περιοχής του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή:
  1. Να προωθηθεί κατά προτεραιότητα δασικό κτηματολόγιο.
  2. Να ανατεθεί και να εγκριθεί Ειδική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είναι και απαραίτητη μια και ο ορεινός όγκος αποτελεί ένα διεθνώς προστατευόμενο οικοσύστημα NATURA 2000.
  3. Να συσταθεί Φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον ορεινό όγκο σε πάγια βάση.
  4. Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω να μην προωθηθεί καμία μεταβατική θεσμική ρύθμιση, αλλά να παραταθεί η αναστολή οικοδομικών εργασιών που έχει γίνει.
  5. Ο εναπομένων αδόμητος χώρος που παρεμβάλλεται και συμπιέζεται ανάμεσα στις υπερτοπικές λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη, τα τείχη γιγάντιων μητροπολιτικών χρήσεων που αναπτύσσονται κατά το μήκος τους και των περιοχών κατοικίας του Παπάγου να διατηρηθεί αδόμητος και να διαμορφωθεί μόνο ως χώρος πρασίνου, με φυτεύσεις, χώρους υπαίθριους εκδηλώσεων, μονοπάτια πεζοπορίας και διαδρομές ποδηλάτου, υπαίθρια καθιστικά, στέγαστρα και στάσεις θέας για ημερήσια διαμονή στην ύπαιθρο.
  6. Να εξεταστεί ταυτόχρονα η δυνατότητα αλλαγής χρήσης κτιριακών εγκαταστάσεων, που ήδη υπάρχουν, με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής, καθώς και η παραχώρηση τμημάτων από τις αδόμητες εκτάσεις μητροπολιτικών χρήσεων που δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους (π.χ. Νοσοκομείο Σωτηρία).
  • Για την ανάπλαση του μεγάλου πάρκου του Παπάγου Κορυτσάς – Στρατ. Παπάγου – Πεντέλης με παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, διασυνδέοντας τις λειτουργίες που σήμερα υπάρχουν (κηποθέατρο, δημοτικό αναψυκτήριο με καθαίρεση των αυθαίρετων επεκτάσεων, παιδική χαρά, κ.ά.).
  • Για τη δημιουργία νέων μεγάλων πάρκων: στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου – Δημοτικού Σχολείου πλατείας Προσκόπων – Γυμνασίου – Αγ. Σκέπης, στην περιοχή Ανατολής – Μονής Αγ. Ιωάννου Θεολόγου – 2ου Δημοτικού Σχολείου, με επίκεντρο το ρέμα, στην περιοχή Α.Ο.Ο.Α – μάντρας στρατοπέδου – Κατεχάκη. Τα πάρκα αυτά μπορούν να ενοποιηθούν στο πλαίσιο του Ενιαίου Δικτύου Κοινωνικής Ζωής και Συλλογικότητας του δήμου Χολαργού – Παπάγου.
  • Για την προστασία του δάσους του Υμηττού και την επέκτασή του με δενδροφυτεύσεις, καθώς και την προστασία της άγριας πανίδας.
  1. Η γνωριμία με τον Υμηττό και η μελέτη του πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα των σχολείων.
  2. Να σηματοδοτηθούν τα μονοπάτια του βουνού, ώστε να γίνεται ευκολότερη η περιδιάβαση του χώρου και η παρατήρηση της άγριας ζωής (γεράκια, αετοί, πέρδικες, χελώνες, αλεπούδες). Σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας να αναρτηθούν πινακίδες που θα ενημερώνουν το κοινό για τα αγριολούλουδα και τα δέντρα, ενώ σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία να αναδειχθούν οι ιστορικές τοποθεσίες και τα κτίσματα που υπάρχουν στον Υμηττό.
  3. Να μελετηθεί η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου του νταμαριού στην περιοχή του Χολαργού και μερικής χρήσης του χώρου ως πόλου υπαίθριας αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών.
  4. Να μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας δημοτικού φυτωρίου και λαχανόκηπων στην άμεση περιαστική προς το βουνό περιοχή του Παπάγου, στις εκτάσεις που αποτελούν ιδιοκτησία του δήμου, με σκοπό την προμήθεια φυτών ενδημικής βλάστησης από τους κατοίκους και τη διαρκή συμπλήρωση και ανανέωση των φυτών στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. Τέλος, την προσέλκυση δημοτών που θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων με έμφαση στην εκπαίδευση της νεολαίας για τη γνωριμία με τη φύση, καθώς και στη διάδοση της οικο-καλλιέργειας στους κήπους και τις βεράντες των κτηρίων κατοικίας.
  • Για τη βελτίωση των συστημάτων καθαρισμού των πάρκων, χωρίς απομάκρυνση χόρτων και κλαδεμάτων που αφαιρεί από τα πάρκα/αλσύλλια βιολογικά πολύτιμη οργανική ουσία, φτωχαίνοντας το χώμα των πάρκων από το οργανικό τους φορτίο στην κατεύθυνση της ερημοποίησης, αλλά αναζητώντας διαφορετικούς τρόπους καθαρίσματος, που να μην αφαιρούν αυτό το οργανικό φορτίο και τα προϊόντα του καθαρίσματος και των κλαδεμάτων να θρυμματίζονται και να θάβονται τοπικά.
  • Για την ανακατασκευή – ανάπλαση των πλατειών με αποφυγή της σφράγισης του εδάφους, αύξηση των χωμάτινων επιφανειών, χρήση οικολογικών δομικών υλικών, δημιουργία υδάτινων εστιών και εμπλουτισμό των φυτεύσεων με είδη ενδημικής βλάστησης.

* Υπερτοπική / διαμπερής κυκλοφορία, κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα στις   περιοχές κατοικίας, στάθμευση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

  • Να γίνει νέα κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη στάθμευσης στον ενιαίο Δήμο με στόχο τον περιορισμό της χρήσης του ΙΧ και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και ποδηλατών. Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  1. Επανασχεδιασμό των γραμμών της δημοτικής και αστικής συγκοινωνίας ώστε να καλύπτουν ενιαία την περιοχή του νέου Δήμου, με ενίσχυση της συχνότητας των δρομολογίων.
  2. Σχέδιο πεζοδρομήσεων στο σύνολο του αστικού ιστού του νέου μεγάλου Δήμου, με κεντρικούς πεζοδρόμους – ραχοκοκαλιά και δευτερεύοντες, σε συνδυασμό με οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Στο δίκτυο αυτό να επιδιωχθεί να ενταχθούν οι τόποι εμπορίου, υπηρεσιών και οι κοινωφελείς λειτουργίες και να υποστηριχθεί και με δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
  3. Δυνατότητα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων και ανακατασκευή τους με χρήση οικολογικών υλικών και με πρόβλεψη τεχνικών λύσεων για την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και ιδίως των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  4. Χωροθέτηση χώρων στάθμευσης σε όλες τις βασικές εισόδους και εξόδους του νέου Δήμου από τις λεωφόρους που τον περιβάλλουν, αλλά και μικρών χώρων στάθμευσης στις περιοχές κατοικίας, σε συνάρτηση με τα τοπικά κέντρα και τις σημαντικότερες πλατείες.
  • Να απομακρυνθεί η χρήση του ΚΤΕΟ από τη λεωφόρο Μεσογείων και ο υπόγειος χώρος του να γίνει χώρος στάθμευσης που θα εξυπηρετεί το σταθμό Μετρό (και όχι το γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Κύπρου), ενώ ο υπέργειος να αποδοθεί σε κοινή χρήση του ενιαίου Δήμου με κοινωφελείς λειτουργίες πολιτισμού και συναθροίσεων. Αντίστοιχα, να εντοπιστεί μετά από μελέτη κατάλληλος χώρος στάθμευσης που θα εξυπηρετεί το σταθμό Μετρό του Χολαργού.
  • Να γίνει αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ως προς τη στάθμευση σε πεζοδρόμια, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, διπλή στάθμευση, κ.ά.

* Πολεοδομικός σχεδιασμός - Παράνομη Δόμηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

Για τη μελέτη και θεσμοθέτηση νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νέου Δήμου Χολαργού – Παπάγου, το οποίο θα τροποποιεί το ΓΠΣ Χολαργού και θα θεσμοθετείται για πρώτη φορά στον Παπάγο.

  • Η θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τα έργα του Δήμου σε μια επιθυμητή κατεύθυνση, με χρήση των πόρων που διατίθενται από ευρωπαϊκά κονδύλια (Κ.Π.Σ. 2007-2013, ΠΕΠ, προγράμματα Life, Habitat Agenda, κ.ά.), το δημοτικό προϋπολογισμό και τις εισφορές των δημοτών στο Δήμο, αλλά και ιδιωτικούς πόρους που μπορεί να συμμετέχουν στις περιπτώσεις ανάληψης της λειτουργίας ορισμένων χρήσεων ανταποδοτικά από ιδιώτες και επ’ ωφελεία του Δήμου.
  • Για τη δημιουργία πολεοδομικού γραφείου του νέου Δήμου με σκοπό την αποτροπή παραπέρα πολεοδομικών παραβάσεων στις υπό ανέγερση οικοδομές και την εφαρμογή στην πράξη των πολεοδομικών διατάξεων που ισχύουν.
  • Καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης εντός και εκτός σχεδίου.

* Πρόγραμμα Ανακύκλωσης, Οικολογικής Ευαισθησίας και Εξοικονόμησης Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

Για ένα ολοκληρωμένο, μακροχρόνιο πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης και οικολογικής ευαισθησίας που θα βασίζεται στην εμπέδωση μιας νέας φιλο-περιβαλλοντικής συνείδησης ενάντια στα μέχρι σήμερα υπερκαταναλωτικά πρότυπα.

  • Για ένα εκτεταμένο και πλήρες πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών (χαρτιών, αλουμινίου, γιαλού, συσκευασιών και μπαταριών), με επαρκείς υποδομές και ανάπτυξη και εφαρμογή πρότυπου προγράμματος οικολογικής παιδείας στα σχολεία.
  • Για την ευρεία χρήση της τεχνολογίας της κομποστοποίησης προϊόντων κλαδέματος ιδιωτικών κήπων και δημοτικών αλσυλλίων για την παραγωγή οργανικού (οικολογικού) λιπάσματος.
  • Για τη διάδοση της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κεραμοσκεπές, στις ταράτσες και την επέκταση του φυσικού αερίου στις παλαιές οικοδομές.
  • Τη δημιουργία ενός δημοτικού κέντρου συγκέντρωσης όλων των χρήσιμων αντικειμένων που απορρίπτονται στους κάδους και τη δημιουργία ενός κινήματος εθελοντισμού δημοτών και νεολαίας για τη συλλογή, τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους, με σκοπό τη διοχέτευσή τους σε συντοπίτες μας που πιθανά τα έχουν ανάγκη, ή και σε δίκτυα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας εν γένει της Αθήνας.

* Προστασία και έλεγχος αδέσποτων ζώων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

  • Για τη δημιουργία χώρου περίθαλψης των τραυματισμένων ζώων και των κουταβιών.
  • Τη σύσταση γραφείου στο νέο Δήμο, υπεύθυνου για την προώθηση των υιοθεσιών των ζώων με τη συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων Παπάγου – Χολαργού και άλλων εθελοντικών οργανώσεων.
  • Τη συστηματική ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητών και δημοτών για θέματα που αφορούν στα αδέσποτα ζώα, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και των εθελοντικών οργανώσεων και των συλλόγων.
  • Την ενίσχυση όλων των φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής μας.

* Διαδικασία υλοποίησης

Θα συγκροτήσουμε επιτροπή ειδικών (τοπικών και μη), που σε εθελοντική βάση να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη πρόταση για το σχεδιασμό στον ενιαίο Δήμο Παπάγου – Χολαργού Και θα εξειδικεύσουν το πλαίσιο προτάσεων που έχουμε διατυπώσει. Μέσα από συγκεκριμένα εργαστήρια ειδικών τεχνοκρατών και κατοίκων με συγκροτημένη άποψη, θα προκύψουν συγκεκριμένες αναλυτικές προτάσεις-κατευθύνσεις, ως προδιαγραφές για την πολεοδομική-περιβαλλοντική μελέτη του Δήμου.

  • Θα δημιουργήσουμε συγκεκριμένη Ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, όπου ειδικοί και κάτοικοι θα εκφράσουν τις απόψεις τους, θα συνομιλήσουν και θα συνδιαμορφώσουν ένα δεύτερο πλαίσιο προτάσεων – κατευθύνσεων.
  • Θα συγκροτήσουμε επιτροπή εθελοντών (ειδικών και ενεργών δημοτών), που θα δημιουργήσουν εστίες τοπικής συζήτησης προβλημάτων, με τους περαστικούς δημότες σε καίρια σημεία του Δήμου, με σκοπό επίσης τη διατύπωση ενός τρίτου πλαισίου κατευθύνσεων – προτάσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα καταλήξουμε σε ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο – πρόγραμμα προτάσεων και κατευθύνσεων, αποτέλεσμα ενεργού συμμετοχής των δημοτών με πολλές μορφές και με δομημένο τρόπο, όπως επίσης και των ειδικών.

Τα παραπάνω θεωρούμε ως πλαίσιο ενεργοποίησης των δημοτών και διαρκή διαδικασία δράσης, διαλόγου και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, τόσο κατά την κατάρτιση και έγκριση του ενιαίου Γ.Π.Σ. που προτείνουμε να αποκτήσει ο νέος Δήμος Χολαργού – Παπάγου, όσο και για το έργο που αναλαμβάνουμε να επιτελέσουμε μαζί με τους δημότες κατά την επόμενη πενταετία.

ΑΞΟΝΑΣ 3: ΕΞΥΠΝΑ ΕΣΟΔΑ

Η διασφάλιση εσόδων στους δήμους για τη χρηματοδότηση των έργων, συνιστά ένα διαχρονικό πρόβλημα που πηγάζει από πολλαπλά αίτια. Πέραν της προσπάθειας άντλησης πόρων από τις γνωστές πηγές χρηματοδότησης -στις οποίες συνήθως ανατρέχουν όλες οι δημοτικές αρχές (προγράμματα, τέλη, κ.λπ.)- καμία άλλη προσπάθεια δεν φαίνεται να έχει γίνει για την συστηματική αναζήτηση και εξεύρεση εσόδων με άλλους τρόπους.

Για το λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε ένα Τμήμα του οποίου αντικείμενο θα είναι η αναζήτηση και εξεύρεση πόρων μέσω της υλοποίησης έξυπνων ιδεών. Γι αυτό ονομάζουμε και τον αντίστοιχο άξονα παρέμβασης «ΕΞΥΠΝΑ ΕΣΟΔΑ». Το Τμήμα θα στελεχωθεί σταδιακά με εξειδικευμένο προσωπικό ενώ σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιήσει εθελοντικά τις υπηρεσίες ανεξάρτητων μελετητών.

Οι ιδέες θα αντλούνται με τρεις τρόπους:

  • Από σχετικές προσκλήσεις προς τους φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που είναι γείτονές μας, από μαθητές των λυκείων του Δήμου μας και από δημότες. Οι προτάσεις θα αξιολογούνται από ειδικές ομάδες μελετητών και αυτές που θα επιλέγονται για υλοποίηση θα βραβεύονται.
  • Από ανοικτό διαγωνισμό: Θα καλούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα να αναλάβουν την εκπόνηση μελετών με αντικείμενο την εξεύρεση «ιδεών» που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δημοτικής δραστηριότητας που παράγει έσοδα. Η υλοποίηση των «ιδεών» δεν θα πρέπει να επιβαρύνει το περιβάλλον, την υγεία των δημοτών και κάθε τι που θα υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.
  • Από βιβλιογραφική αναζήτηση και μετά από επισταμένη μελέτη των στελεχών του Τμήματος.

Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό αναζητούμε και καινοτομίες οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία βιώσιμων δραστηριοτήτων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τα όσα προηγήθηκαν αποτελούν τα κρίσιμα στοιχεία του Προγράμματός μας, (το οποίο – όπως παρουσιάστηκε σε προηγούμενη ενότητα – θα διαμορφωθεί στην τελική του μορφή αφού εκπονηθεί ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα), που δίνουν το στίγμα μας και υποδηλώνουν την ικανότητά, τη γνώση, την εμπειρία και τη θέλησή μας να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα δίνει έμφαση στην κοινωνική δημοκρατία, στην αλληλεγγύη και στην οικολογική διάσταση κάθε πολιτικής και δράσης.

Ο καιρός

Διαφήμιση